
Eğer düzenli karavan hayatı yaşıyorsanız şarj konusu sizin için eminim önemli konulardan bir tanesi olmuştur. Özellikle kış aylarında güneş paneli ile akülerinizi yeteri kadar dolduramadığınızda farklı şarj metodları denersiniz. Ya donanımlar yetersizdir ya da yanlış uygulamalar verimliliği düşürür, sonuç olarak tüketilen enerjiden daha azını üretmeye başladığınız günlerde stres de beraberinde gelir.
Güneş paneli yeterli gelmiyorsa;
- Bir şebeke elektriği bulup Akü Şarj Cihazı kullanabilirsiniz. Şarj aletinin gücüne ve akü kapasitenize göre tam şarj süresi değişiklik gösterir. Yüksek amperli Victron Blue Smart ile gerçekten kısa sürede ve en önemlisi GÜVENLİ bir şekidle şarj edebilirsiniz.
- Aracınızın alternatörünün ürettiği enerjiyi kullanarak yaşam akülerinizi şarj edebilirsiniz. Bunun için aracınızın çalışıyor, hatta hareket ediyor (rölanti devrinden daha fazlası) olması gerekir.
Araç alternatöründen yaşam akülerini şarj etmeyi düşündüyseniz, DC-DC şarj cihazı kullanmak önemlidir, nedenlerini aşağıda açıklayacağım.
İlk bakışta, DC’den DC’ye akü şarj cihazı kullanmak gereksiz görünebilir. Çünkü doğrudan bir bağlantı yaparak da akülerinizi alternatörden şarj edebilirsiniz. Fakat DC-DC şarj cihazı kullanmanın birkaç önemli nedeni var. Yaşam akünüzü şarjlı tutmaya çalışıyorsanız, modern bir araçta bu çok zor olabilir. Bunun nedeni, “akıllı” alternatörlerin birincil akü (aracın kendi aküsü) dolduğunda kapanacak olmasıdır. Bu engeli aşmak için: İkincil akünüzü (yaşam aküsü) bir DC’den DC’ye şarj cihazı aracılığıyla birincil aküye bağlayarak bu sorunu önlersiniz.
DC’den DC’ye şarj cihazları sabit bir akım sağlar. Alternatörün dalgalanan akımı yerine, her zaman akülerin ihtiyaç duyduğu akımı sağlayacaktır. Bu, elektrik sisteminizdeki aşınmayı ve yıpranmayı azaltarak akünüzün ömrünü önemli ölçüde artırır.
Orion-Tr akıllı bir DC-DC şarj cihazıdır, bu nedenle ne tür bir akünün bağlı olduğunu otomatik olarak algılar. Herhangi bir ayar değiştirmeye gerek kalmadan kurşun asit ve lityum pillerle kullanılabilir. Genel maksimum güç çıkışı 360 watt ve 30 amperdir. Ancak bu, birden fazla şarj cihazını paralel olarak çalıştırarak artırılabilir. Ayrıca Orion-Tr, 8 ila 17 volt arasında herhangi bir girişi kabul eder ve bunu aküler için kullanışlı hale getirir.

DC-DC’yi standart tornavidayla bağlayabilir ve sökebilirsiniz. Terminallerin tümü açıkça işaretlenmiş, bu nedenle bağlaması kolaydır. Şarj cihazının ne zaman aktif olduğunu ve Bluetooth’un ne zaman aktif olduğunu size bildiren gösterge LED’leri de vardır.
Evet Orion-Tr’de Bluetooth var. Bağlantılar yapıldıktan sonra, Victron Energy uygulamasını telefonunuza yükleyebilir ve kablosuz olarak kontrol edebilirsiniz. Uygulama aracılığıyla şarj cihazınızı programlayabilir ve durumunu izleyebilirsiniz. Voltaj ayarlamalarını kişiselleştirmeniz de mümkün. Ayrıca basit bir pano açma/kapama anahtarı için kablolu bir uzaktan kumanda da kurabilirsiniz.
Akü Sağlığı İçin DC-DC
Alternatör şarjı akünüzün ömrünü uzatabilir. Basitçe, akü sağlığı için akünüzü %100 şarj etmek istiyorsunuz. Güneş panelleriniz bunu karşılayamazsa, alternatör o boşluğu doldurabilir ve %100 şarja ulaşabilmenize olanak tanır.
Akıllı alternatör nedir ve günümüzde neden kullanılmaktadır?
Eski araçlardaki alternatör, hem marş (marş) aküsünü hem de temel bir yardımcı aküyü şarj etmek için yeterli olan sabit bir voltaj çıkışına sahipti .
Şimdi ise mevcut yeni araçların çoğu, düşük çıkışlı (genellikle < 13.7-13,8 Volt) veya yüke duyarlı “akıllı” alternatöre sahiptir. Bunların otomotiv endüstrisi tarafından benimsenmesinin nedeni, katı emisyon düzenlemelerinin ve yakıt tüketimini en aza indirmeye yönelik sürekli arayışın bir sonucudur.
Aslında alternatörler, iki aküyü birden şarj edebilmeleri için yeterli olmalarına rağmen, ikinci bir aküyü şarj etmek için her zaman çalışmayabilirler. Çünkü birincil akü dolu seviyeye ulaştığında az önce bahsettiğim sebepten dolayı şarş işlemine ara verilir. Ne zaman birincil akü seviyesi azalırsa, alternatörün şarj etme özelliği tekrar devreye girer.
Bir DC-DC şarj cihazı, bu sorunların üstesinden gelecek kadar akıllıdır ve fabrika alternatörünü kullanarak yardımcı akünüzü şarj etmenize ve optimize etmenize olanak tanır .
Alternatörden Şarj için Araç Ne Kadar Çalışmalı?
Alternatörden anlamlı bir şarj alabilmek için aracın uzun bir süre çalışıyor olması gerekir. 15 dakikalık bir sürüşün pek bir getirisi olmayacaktır. Hatta marş esnasında kaybedilen enerjinin tekrar kazanılması bile biraz süre gerektirecektir. Yani aracınızı olduğu yerde çalıştırıp (hareket etmediği -devir yükselmediği- için daha düşük akımla şarj eder), şarj edeyim derseniz oldukça uzun süre beklemeniz gerekecektir.
DC-DC’ler güneş panelleriyle karşılaştırıldığında, verimlilikleri oldukça sınırlıdır. Güneş panelleri tüm gün enerji üretmeye çalışırken, alternatör sadece motor açıkken çalışır.

DC’den DC’ye Şarj Cihazı için Amper Boyutu Nasıl Seçilir
- AGM : Şarj Cihazı Amp değeri = Akü Ah kapasitesi * %20
- Lityum : Şarj Cihazı Amp değeri = Pil Ah kapasitesi * %50
- Böylece , 100Ah AGM, 20A’ya kadar bir Şarj Cihazı kullanabilir
- 100Ah Lityum, 50A’e kadar bir Şarj Cihazı kullanabilir
İzolatör nedir?
Araç ve yaşam aküsü tek bir aküde birleştirilir, ancak yaşam akünüz araç aküsünden “yalıtılır”. Bir “akıllı VSR izolatörü”, araç aküsünüzü boşaltmamanızı sağlar. İzolatör, yalnızca araç aküsü yeterli voltajda olduğunda enerjiyi yaşam aküsüne yönlendirir.
Neden DC/DC Kullanmalıyım?
- Sürekli hareket halindeyseniz ve yüksek enerji tüketmiyorsanız bir tane DC-DC şarj aleti ve yaşam aküsü, elektrik sisteminiz için yeterli gelir. Güneş paneli ve MPPT kullanmanıza gerek kalmaz.
- Kış aylarında güneş panelinden yeterli verim alınamadığı zamanlarda, aracınız hareket ederken alternatörün sarjından destek almak için DC-DC kullanılabilir. Akülerinizi doldurabilmeniz daha da kolay olur.
- Kücük bir campervan kullanıyorsanız ve güneş paneli koyabileceğiniz yeterli alan yoksa, DC-DC ile şarj sisteminize (araç hareket edereken) takviye yapabilirsiniz.
- Alternatörden yaşam aküsünü şarj ederken akü sağlığını tehdit etmemiş, en güvenli şekilde şarj etmiş olursunuz.
- Yeni nesil alternatörler çift aküyü şarj edecek şekilde tasarlanmamamıştır. DC/DC ile bu engeli güvenli bir şekilde aşabilirsiniz.
Victron Energy ürünlerini Eltesan Mobil üzerinden temin edebilirsiniz.
Leave a Reply